Eten en drinken

Is de Italiaanse keuken in het algemeen een wijd verspreid begrip, de Piemontese keuken heeft nog wel een paar verrassingen in petto.
Eten is in Piemonte, en met name de Langhe, tot een kunst verheven. Men leeft hier om te eten en geniet er met volle teugen van. Daar hoort natuurlijk een goede fles wijn bij.

 

In de Langhe zijn heel veel leuke en goede restaurants. Van sterrenrestaurants tot goede pizzeria’s waar je met de kinderen gezellig kan eten. Met kinderen is het altijd een feest in Italie, ten eerste omdat ze overal welkom zijn en op de tweede plaats omdat de Italiaanse keuken heel kindvriendelijk is, en ze ook overal bereid zijn rekening te houden met de wensen en smaak van kinderen.

 

Naast de vele sterrenrestaurants in Piemonte is er in Alba ook een twee sterren restaurant: Piazza Duomo. Nog dichterbij Sale is Antica Corona Reale-da Renzo. Een tweesterren restaurant in Cervere. Op weg naar Alba is een heel mooi sterrenrestaurant Locanda del Pilone, vooral in het truffelseizoen een absolute aanrader. www.locandadelpilone.com

 

Menu Fisso
Veel gebruikelijker, erg lekker, typisch Piemontees en voor een heel vriendelijke prijs is het Menu Fisso. Dit is een vast menu dat bij de lunch uit drie gangen bestaat (ca 10 Euro) en voor het diner uit 7-8 soms wel 10 gangen bestaan (ca 25 Euro). Dat lijkt veel maar is altijd mooi gedoseerd met vier tot vijf Piemontese Antipasti, 1 of 2 pasta’s, een vleesgerecht met groente en Dolce en Café (met Grappa) na.

Op zondagmorgen is het de moeite waard om naar een dorpscentrum te rijden en plaats te nemen aan de bar of strijk neer op een van de terrassen. Bestel een cappuccino (is volgens Italiaans voorschrift acceptabel tot een uur of 11.00) en geniet van de drukte op het plein. Alle huishoudens verzamelen zich in dit hart van het dorp, ontbijten hier en wisselen nieuwtjes uit. Natuurlijk moeten moeders zich rond 11.00 weer op weg begeven naar huis om de pranzo te bereiden, maar de heren zorgen nog voor een stukje Italiaans straatvermaak totdat het tijd is om te gaan eten.


 

 

Na de siesta op pad
Nog leuker is om na de siesta naar het dorp te gaan. Tijd voor een aperitiefje! In elk dorp vind je een of meerdere barretjes waar de hele dag door klanten in en uit lopen. Van koffie tot lunch, van aperitief tot maaltijd, de bar is het middelpunt van het dagelijks leven. Als je tegen het einde van de middag de bar opzoekt, zul je getrakteerd worden op een buffet aan kleine hapjes. Dit is een typisch Piemontese traditie en wordt in onze buurt het beste verzorgd in ‘Bar della Riviera’ in Dogliani.

Dit buffer bestaat uit een hele rits aan lekkernijen staat op de bar klaar en je kunt bij het staand nuttigen van je aperitive een hapje van een van de vele plateau’s nemen. Neem je plaats op het gezellige terras, dan krijg je bij je drankje gewoon een bordje met verschillende hapjes geserveerd of je krijgt de mededeling dat het buffet open is. Aarzel dan geen moment, maar ga naar binnen, pak een bordje en schep wat van dat lekkers op. Zelfs van kleine hapjes weten Piemontesen een culinair hoogstandje te maken.