Sale San Giovanni


Op de grens van Liguria en Piemonte ligt Sale delle Langhe en Sale San Giovanni (615 meter). Tot 1948 was het een dorp. Sale delle Langhe is een oud plaatsje, dat in de middeleeuwen het centrum van de belastinginning was. De naam van beide dorpen verwijst waarschijnlijk naar de zoutroute van Ligurië naar Piemonte.

 

In het dorpje Arbi, op weg naar Sale San Giovanni, is een kleine parochiekerk San Giacomo, met een heel mooi uitzicht. Het grote gebouw met twee torens, langs de weg, lijkt oud maar is het niet. Het ‘rode kasteel’ is gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw door een grootgrondbezitter uit de buurt met passie voor boeken van Walter Scott. Hij bouwde dit om zijn Engelse vrouw te plezieren.

 


Sale San Giovanni heeft een mooi romaans kerkje en een kasteel uit de 16e eeuw. Het kerkje dateert van 1200 en heeft nog fresco’s uit die tijd. De fresco’s op het kerkhof zijn uit de 16e eeuw. Het kasteel is van binnen rijk gedecoreerd, heeft een monumentale trap en een loggia met glas, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de vallei. Het bezichtigen waard zijn hier de fresco’s in de kerken van San Giovanni, San Sebastiano en Sant’Anastasia.

 

Het ten zuiden van Sale gelegen Ceva, feitelijk net buiten de Langhe, is de oude hoofdstand van de paddenstoelen. Ceva is een stad op 10 minuten van Sale San Giovanni met alle voorzieningen die nuttig of noodzakelijk zijn.