De Langhe van Barolo en Dolcetto


Vanuit La Morra heb je een van de meest spectaculaire zichten op de Langhe. Op het grote plein staat het monument voor de wijnmaker, de centrale figuur van dit gebied dat de meest beroemde wijn van Italië produceert: de Barolo, gemaakt van de plaatselijke Nebbiolo druif.


Wijngaarden zijn overal in de Langhe: van Grinzane tot Monforte, van Serralunga tot Barolo, van Castiglione Falletto tot Verduno en dan weer van Novella tot La Morra. Wijn maken is een oneindige daad van moed uitgevoerd door de boer, een constante inspanning wat het landschap en de bewoners van de Langhe vormt en verandert. Als je het proces van het wijn maken bestudeert, dan zul je een continuïteit van oude tradities ontdekken, de sporen van een oude boerensamenleving, wiens producten en historische voorwerpen bewonderd kunnen worden in de wijnkelders van Grinzane, La Morra en Barolo, in het boerenmuseum van de Abbazia dell’Annunziata, in de winkels gelegen in het kasteel van Grinzane en gesponsord door de Ordes van de Chevaliers van de Truffel en Wijn in Alba.

 

 


Dogliani, woonplaats van Luigi Einaudi die ooit president van Italië was, wordt zowel bewonderd vanwege de Dolcetto die uit de wijnkelders vandaan komt als vanwege de neoklassieke bakstenen gebouwen van zijn meest beroemde architect, Schellino. Sinds 2012 heeft Dogliani naar analogie van bijvoorbeeld Barolo en Barbaresco haar eigen DOCG onder de naam Dogliani, waar de grote wijnen gemaakt zijn van 100% Nebbiolo is de Dogliani 100% Dolcetto.